סוכרת הריונית (סוכרת הריון)
סכרת הריונית=סוכרת הריון: בסוג זה עפ"י ההנחה הרווחת ההריון והשינויים שחלים בגוף האישה מעוררים בעיות קודמות שעד כה לא נראו לעין.
סכרת הריונית
סוכרת הריונית (או סוכרת, GDM הריונית) הינה מצב שבו נשים ללא סוכרת בעברן, אובחנו עם רמות גבוהות של סוכר בדם – במהלך ההריון (במיוחד בשליש השלישי להריון).
קיימת שאלה האם המצב הינו טבעי במהלך הריון. סוכרת הריון נגרמת כאשר הקולטני ההורמון אינסולין אינן מתפקדים כראוי. המצב הנ"ל צפוי בשל גורמים הקשורים בתהליך ההריון, כגון: נוכחות של lactogen שליה האנושית שמפריעה לקולטני האינסולין הרגישים. כך נגרמים עלייה ברמות בסוכר בדם.
סוכרת הריונית בדרך כלל יש כמה תסמינים שכיחים ביותר והיא מאובחנת ע"י בבדיקות שיגרתיות, בזמן ההריון. בדיקות אבחון לזהות רמות גבוהות של גלוקוז (סוכר) באופן חריג (רמות גבוהות) בדגימות דם. סוכרת הריון משפיעה על 3-10% מכלל הריונות, תלוי באוכלוסייה שנבדקו, כך עשויות להיות תופעה טבעית.
כמו עם סוכרת בהריון באופן כללי, תינוקות שנולדו לאמהות עם סוכרת הריונית מטופלת בדרך כלל בסיכון מוגבר לבעיות כגון: עובר העשוי להיות גדול ביחס לגיל הריון (שעלול להוביל לסיבוכים) היפוגליקמיה – סוכר נמוך בדם, וצהבת.
יש לציין גם, שנשים הסובלות מסוכרת הריונית לא מטופלות נמצאות בסיכון מוגבר לפתח סוכרת מהסוג 2 סוכרת (או, לעתים רחוקות מאוד, סוכרת אוטואימונית סמויה או סוג 1) לאחר הריון.
כמו גם ישנה שכיחות גבוהה יותר למצבים של טרום רעלת והניתוח קיסרי, הינו שכיח ביותר! לרוב עקב לידת תינוקות היפרטוניים (תינוקות גדולים). צאצאיהם נוטים לפתח השמנת יתר בילדות, עם סוכרת מסוג 2 בהמשך החיים. רוב המטופלים יוכלו לשמור על רמות הגלוקוז בדמם עם תוכניות תזונה ודיאטה שונות ופעילות גופנית מתונה, אך יש לציין שחלקם דורשים תרופות נוגדות סוכרת (antidiabetic), לרבות הטיפול באינסולין.
נשים הסובלות מסוכרת הריונית לרוב שומרות על המצב מאוזן עם דיאטה ופעילות גופנית או עם בתרופות בדרך כלל יש להם תינוקות במשקל לידה קטנים יותר, דבר המוביל לבעיות אחרות, כמו שיעור ההישרדות נמוך ולידות מוקדמות, בעיקר בתינוקות זכרים.
מדוע התינוקות של הסובלות מסוכרת הריון גדולים יותר? והאם הדבר מחייב ניתוח קיסרי?
תינוקות של אמהות הסובלות מסוכרת הריון, ובעיקר שאינם מאוזנים, יהיו גדולים יותר גם בגודל ובגובה וגם במסת השומנים (השמנה), זאת עקב פעילות האינסולין. האינסולין בעל פעילות אנבולית אשר בונה רקמות: שריר, עצם, אך למרבה הצער גם שומנים. כך למעשה חשיפת העובר במהלך ההריון לרמות גבוהות של סוכרים וכך גם אנסולין, גורמות כמעט תמיד לניתוח קיסרי. הסיבה לניתוח קיסרי היא לא רק ההשמנה היתרה, אלא בעיקר עקב גדילת העצמות. למשל לרוב עצמות חגורת הכתפיים רחבים יותר ולכן ישנה האפשרות להתקעות בתעלת הלידה וכל הסיבוכים הנובעים מכך.
כמו כן, במהלך ההריון ההורמונים המוייצרים כדי לתמוך בהריון הופכים את התאים לעמידים יותר לאינסולין. ככל שההריון מתקדם כמות ההורמונים גדלה ומקשה על פעולת האינסולין עוד יותר.
כאשר הלבלב אינו עומד בקצב ואינו מתגבר על התנגדות התאים, גלוקוז רב מדי נשאר בדם. סוג סכרת זה, סכרת הריונית, עלול להתפתח בשלב מאוחר יותר לסוכרת מסוג 2.
סיבוכים שכיחים בסוכרת הריונית
סיבוכים שכיחים של סוכרת הריונית הם: עובר גדול (היפרטוני), קשיים בלידה (עקב העובר הגדול, בעיקר בחגורת כתפיים רחבה ובמשקל), ריבוי מי שפיר, האטה בהבשלת מערכות ההפנימיות של עובר, כגון: ריאות.
הסיכונים של סוכרת הריונית נובעים לרוב ממשקל גבוה ומבנה הגוף של היילוד, וכאמור עקב חגורת כתפיים רחבה יותר ישנו קושי ביציאה דרך תעלת הלידה. עוברים לאימאות הסובלות מסוכרת הריון, מגיעים לעיתים קרובות למשקלים של למעלה מארבעה קילו, עלולים להקשות על לידה ווגינאלית (לדנית) ולכן שכיחים במצבים אילו לידה בניתוח קיסרי. במצב של סכרת הריונית נתקלים פעמים רבות בתופעות של: חוסר התקדמות בלידה, שיעור ניתוחים קיסריים גבוה, פרע כתפיים (הסיכון המשמעותי ביותר) – מצב בו במהלך הלידה הכתפיים ה"רחבות" מתקשות במעברן בתעלת הלידה, ויש קושי במעברן.